Τηλέφωνο: 24670 29879
Τηλ. Κιν: 697 3312649
Διεύθ.: Κολοκοτρώνη 20, Καστοριά
Email: georgosopoulou@yahoo.gr
Facebook: @kgg.com.gr

Στεφάνι Advent

Στεφάνι Advent – Χριστιανικό σύμβολο της προσμονής ως προ-χριστουγεννιάτικα στολίδια

Τα κεριά στο στεφάνι Advent συντομεύουν το χρόνο από την αρχή της Έλευσης έως την Παραμονή των Χριστουγέννων. Το φως γίνεται πιο φωτεινό με κάθε επιπλέον κερί και συμβολίζει έτσι την αυξανόμενη προσμονή της γέννησης του Ιησού Χριστού. Ορισμένα στεφάνια Advent στις χριστιανικές κοινότητες φτάνουν σε διαστάσεις ρεκόρ.

Η ιδέα πίσω από το πρώτο στεφάνι Advent προήλθε από τον Johann Hinrich Wichern, θεολόγο και εκπαιδευτικό. Προς χαρά των παιδιών του δρόμου, σχεδίασε ένα στεφάνι Advent με τέσσερα μεγάλα και 20 μικρά κεριά. Ενώ αυτά τα φτωχά παιδιά φρόντιζαν στο Rauhe Haus στο Αμβούργο, όλοι μπορούσαν να μετρήσουν αντίστροφα τις μέρες μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων μαζί.

Αυτό το πρώτο στεφάνι Advent έχει μπει στα έθιμα της εποχής Advent ως το στεφάνι Advent Wichernscher . Αργότερα, οι άνθρωποι τοποθέτησαν μικρότερες παραλλαγές από πράσινο έλατου και με τέσσερα κεριά στα τραπέζια. Η ιδέα για ένα στεφάνι Advent θυμίζει πολύ παλαιότερες απεικονίσεις στεφάνων φωτός από τους Βίκινγκς ή τους Ούννους. Αλλά με τα παραδοσιακά χρώματα της Advent κόκκινο, πράσινο και βιολετί, το σχήμα αναφέρεται συγκεκριμένα στη χριστιανική πίστη.

Το πράσινο έλατο και τα φύλλα της αλεξανδρινής στο στεφάνι Advent αντιπροσωπεύουν ελπίδα και ζωή. Στον αυστηρό κύκλο της Καθολικής πίστης, τα στεφάνια Advent με βιολετί και ροζ κεριά ευλογούνται πριν ανάψουν για πρώτη φορά στις εκκλησιαστικές εκδηλώσεις.

 

Σε ορισμένα στεφάνια Advent των κοινοτήτων της καθολικής πίστης, υπάρχει επίσης ένα πέμπτο κερί στη μέση του στεφανιού. Δεν ανάβει τις Κυριακές στο Advent, αλλά μόνο την παραμονή των Χριστουγέννων. Μια αμβρωσιακή ιεροτελεστία υπάρχει στο Μιλάνο. Σε αυτήν, η εποχή της Παρουσίας – όπως και στους παλιούς Καθολικούς χρόνους του εκκλησιαστικού έτους – περιλαμβάνει έξι εβδομάδες. Αντίστοιχα, τα κεριά ανάβουν το ένα μετά το άλλο στις Λειτουργίες και κοντά στο βωμό.

Η παράδοση του στεφάνου Advent είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας και της Αυστρίας. Οι κάτοικοι του Mariazell (Αυστρία) έχτισαν αυτό που είναι σήμερα το μεγαλύτερο κρεμασμένο στεφάνι Advent στον κόσμο. Ζυγίζει έξι τόνους με διάμετρο στεφάνης 12 μέτρα. Η κατασκευή του αντιστοιχεί στο στεφάνι Wichern Advent, δηλαδή στην παραλλαγή με 20 μικρά και τέσσερα μεγάλα φώτα.

 

Ο χαρακτηρισμός «μεγαλύτερο κρεμαστό…» βρίσκεται πριν από την επίσημη πιστοποίηση για τουριστικά αποτελεσματική αυτοδιαφήμιση της πόλης. Η Kaufbeuren (Γερμανία) διαφημίζει το γιγάντιο παράδειγμα ενός στεφανιού Advent με παρόμοιο στρατηγικό τρόπο. Το οκτώ μέτρων στρογγυλό δείγμα με αληθινά ασημένια κλαδιά έλατου είναι διακοσμημένο με τέσσερα κεριά από κερί ύψους περίπου δύο μέτρων. Το “μεγαλύτερο πραγματικό στεφάνι Advent” αυτού του κόσμου είναι κρεμασμένο στο πρώτο Advent. Τα φώτα καίνε στο Σιντριβάνι του Ποσειδώνα στο Kaufbeuren μέχρι τα Θεοφάνεια (6 Ιανουαρίου).

Επικοινωνία
Μήν διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας
  • Κολοκοτρώνη 20 Καστοριά
  • 24670 29879
  • 6973312649
  • georgosopoulou@yahoo.gr