Τηλέφωνο: 24670 29879
Τηλ. Κιν: 697 3312649
Διεύθ.: Κολοκοτρώνη 20, Καστοριά
Email: georgosopoulou@yahoo.gr
Facebook: @kgg.com.gr

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η παράδοση των χριστουγεννιάτικων αγορών ξεκίνησε στη Γερμανία τον 14ο αιώνα και ως εκ τούτου είναι πάνω από 600 ετών. Εκείνη την εποχή, οι αγορές εξυπηρετούσαν τον κόσμο για να εφοδιαστεί με ό,τι χρειαζόταν για την κρύα εποχή κ. Επιτρεπόταν σε τεχνίτες όπως καλαθοπλέκτες, βαρελοποιοί και παιχνιδοποιοί να στήσουν τους πάγκους τους στην πλατεία της αγοράς για να πουλήσουν εκεί τα προϊόντα και τα προϊόντα τους. Από αυτό ωφελήθηκαν τόσο οι έμποροι όσο και οι κάτοικοι των πόλεων και έτσι το έθιμο συνεχίστηκε και διαδόθηκε από πόλη σε πόλη. Αλλά και η σωματική ευημερία των κατοίκων θεωρούνταν τότε και έτσι εκτός από τους τεχνίτες πουλούσαν και ζαχαροπλάστες τις λιχουδιές τους.

Ανάλογα με την τοπική παράδοση, οι χριστουγεννιάτικες αγορές στις πόλεις ονομάζονται επίσης Christkindlesmarkt, Christkindlmarkt, Nikolausmarkt, Adventmarkt ή αγορά ζεστού κρασιού.

Το κέντρο της αγοράς είναι συνήθως ένα μεγάλο, πολύχρωμα στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο με εορταστικό φωτισμό. Τριγύρω οι έμποροι στήνουν τους γιορτινά στολισμένους πάγκους τους. Μυρίζει χριστουγεννιάτικα αρτοσκευάσματα όπως μελόψωμο, speculoos-χριστουγεννιάτικα στολίδια και γλυκά όπως μαλλί της γριάς, ψητά αμύγδαλα και ζεστά κάστανα. Κάθε περιοχή προσφέρει τις δικές της σπεσιαλιτέ, όπως νοστιμές  με αχλάδια Allgäu, φρουτόψωμο ή παξιμάδι. Ζεστό κρασί, Feuerzangenbowle punch, ζεστός μηλίτης και punch προσφέρονται για ζέσταμα ενάντια στο κρύο. Αλλά και διακοσμητικά για το χριστουγεννιάτικο δέντρο, όπως γυάλινες μπάλες, αστέρια Advent, πούλιες ή χειροποίητα χριστουγεννιάτικα αντικείμενα, όπως σκηνές φάτνης, αποτελούν παραδοσιακά μέρος της χριστουγεννιάτικης προσφοράς.

 

Εκτός από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, αναπόσπαστο μέρος των περισσότερων χριστουγεννιάτικων αγορών αποτελούν και οι ειδικά σχεδιασμένες κούνιες. Μερικοί έχουν ακόμη και ζωντανές σκηνές της φάτνης με αληθινά πρόβατα, γαϊδούρια, κατσίκες και βοσκούς. Η χριστουγεννιάτικη αγορά παίρνει την ιδιαίτερη γοητεία της για τα παιδιά από την επίσκεψη του Άγιου Βασίλη, ο οποίος μοιράζει μικρά δώρα με τους βοηθούς του. Οι περισσότερες χριστουγεννιάτικες αγορές είναι ήδη κλειστές για τις πραγματικές χριστουγεννιάτικες γιορτές.

Επικοινωνία
Μήν διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας
  • Κολοκοτρώνη 20 Καστοριά
  • 24670 29879
  • 6973312649
  • georgosopoulou@yahoo.gr