Τηλέφωνο: 24670 29879
Τηλ. Κιν: 697 3312649
Διεύθ.: Κολοκοτρώνη 20, Καστοριά
Email: georgosopoulou@yahoo.gr
Facebook: @kgg.com.gr

Ευρωπαϊκό Οδοιπορικό 2014

Εκδρομή επιμορφωτικού χαρακτήρα στη Κεντρική Ευρώπη πραγματοποίησαν από 17 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου τα ΚΕΝΤΡΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΟΠΑΙΔΕΙΑΣ της κα Ειρήνης Γεωργοσοπούλου-Μισκία. Το συγκεκριμένο ταξίδι, που διοργανώνεται κάθε τρία χρόνια και είναι το πέμπτο κατά σειρά, σκοπό έχει να γνωρίσουν κυρίως οι μαθητές αλλά και οι γονείς τους από κοντά τον πολιτισμό και την κουλτούρα των γερμανόφωνων χωρών Αυστρίας, Γερμανίας και Ελβετίας, καθώς και της Γαλλίας και Τσεχίας, αλλά ταυτόχρονα να διευρύνουν τους ορίζοντές τους.
Τις εντυπώσεις αλλά και τις εμπειρίες του 16ήμερου επιμορφωτικού ταξιδιού ξεδιπλώνει με γλαφυρό αλλά συνάμα και παραστατικό τρόπο, μιλώντας στη Σέντρα, η ιδιοκτήτρια των Κέντρων Γερμανικής Γλωσσοπαιδείας κα Ειρήνη Γεωργοσοπούλου-Μισκία κάνοντας λόγο για ένα συναρπαστικό ταξίδι που θα μείνει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη όσων συμμετείχαν.
Στο οδοιπορικό που ξετυλίγεται θα σεργιανίσουμε, βουβοί θεατές της αιωνιότητας, σε περιοχές με δείγματα έντονου πολιτιστικού κεφαλαίου της Κεντρικής Ευρώπης για να γίνουμε κοινωνοί μιας ιστορικής διαχρονίας. Η ψηφιακή τεχνολογία αρωγός στην προσπάθεια ταξινόμησης κάθε εγκλωβισμένης στιγμής, κάθε εικόνας ικανής ν’ ανασύρει από τη μνήμη μας ό,τι θαυμάσιο επισκεφθήκαμε και είδαμε στη διάρκεια του δεκαεξαήμερου ταξιδιού μας με κύριο άξονα διαμονής και επίσκεψής μας τις γερμανόφωνες χώρες (Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία) και κάποιες άλλες χώρες όπως Γαλλία και Τσεχία.
Ξεκινάμε (το ταξίδι μας οδικώς απολαμβάνοντας (το κομμάτι της εθνικής οδού που καταλήγει στην Ηγουμενίτσα (το οποίο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες κεντρικές αρτηρίες της Δυτικής Ευρώπης. Διασχίζοντας τα νερά της Αδριατικής σε 14 ώρες φτάνουμε στο πολύβουο λιμάνι της Αγκόνας. Αναχωρούμε οδικώς και η πρώτη μεγάλη διαδρομή μας είναι γεγονός. Απολαμβάνοντας τη θέα της ιταλικής μεθορίου φτάνουμε στον πρώτο σταθμό του ταξιδιού μας, την πόλη Ίννσμπρουκ στη δυτική Αυστρία, πρωτεύουσα του ομοσπονδιακού κρατιδίου του Τυρόλου, δίπλα σ’ ένα τοπίο φυσικής καλλονής που προκαλεί τον επισκέπτη να περιπλανηθεί στους δρόμους που περπάτησε ο ”ενθάδε κείται” Αυτοκράτορας Μαξιμιλιανός. Βραδινό φαγητό δίπλα στον ποταμό Ινν που διασχίζει το διεθνές διάσημο κέντρο χειμερινού αθλητισμού και αναμνηστική φωτογραφία μπροστά από τη χρυσή σκεπή στην παλιά πόλη, κλείνουν την περιήγησή μας. Κατευθυνόμαστε προς την πόλη που ίδρυσε ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος και τρίτη μεγαλύτερη μετά (το Βερολίνο και το Αμβούργο, το Μόναχο, διάσημο και για το περίφημο Oktoberfest (γιορτή μπύρας) που λαμβάνει χώρα τον Οκτώβριο.
Η μουσειακή επίσκεψή μας στο Μόναχο ξεκινά με το μπαρόκ παλάτι Nymphenburg (παλάτι των Νυμφών) θερινή κατοικία των βασιλιάδων και Δουκών της Βαυαρίας με τη χαρακτηριστική τοιχογραφία υπό τον τίτλο ”Νύμφες αποτίνουν φόρο τιμής στη θεά της Χλωρίδας”, το οποίο και αποτέλεσε την πηγή της ονομασίας του παλατιού. Εντυπωσιακό το πάρκο με τα πολλά μουσεία και τα μικρότερα βασιλικά κτήρια, τα σιντριβάνια, τα κανάλια, τις λίμνες, το Ναό του Απόλλωνα και(το βοτανικό κήπο να συνθέτουν μία άψογη αρχιτεκτονική τοπίου.
Η καρδιά του Μονάχου χτυπάει στην Marienplatz, όπου βρίσκεται το νέο και το παλιό Δημαρχείο, στο οποίο οι καμπάνες του ρολογιού του πύργου του, ηχούν τρεις φορές την ημέρα και οι φιγούρες πάνω σ’ αυτό χορεύουν σαν σε ιεροτελεστία. Ασφυκτιά από κόσμο η αγορά του Μονάχου την οποία και εξερευνούμε με ευλάβεια. Εντυπωσιακό και το νέο μουσείο κυνηγιού και ψαρέματος στον εμπορικό πεζόδρομο, το οποίο άνοιξε τις πύλες του για το κοινό εκείνη τη μέρα.
Απογευματινή σιέστα, φαγητό και έτοιμη για την πρώτη νυχτερινή μας εξόρμηση στο διεθνές θερινό φεστιβάλ Tollwood που πραγματοποιείται στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Μονάχου, αφιερωμένο φέτος στην προστασία των ζώων. Με καλλιτέχνες από το διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα και όχι μόνο να συμμετέχουν σ ‘αυτό, αλλά και με την αγορά των ”Ιδεών” με έργα τέχνης απ ‘όλο τον κόσμο, με πάνω από πενήντα επιχειρήσεις του χώρου εστίασης να προσφέρουν γαστριμαργικές γεύσεις απολαμβάνουμε κάθε στιγμή, περιδιαβαίνοντας σε αυτό.
Το πρόγραμμα της επομένης ξεκινά με επίσκεψη στο πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Γερμανίας το Νταχάου κοντά στο Μόναχο, το οποίο δημιουργήθηκε από τη Γκεστάπο αρχικά για τους αντιστασιακούς Γερμανούς και αργότερα για αιχμαλώτους από τις χώρες που καταλάμβαναν οι Ναζί, κυρίως Εβραίους. Μέσα στην πόλη του Νταχάου υπάρχει σήμερα ως σύμβολο απανθρωπιάς με τα μνημεία του μέσα σ ‘αυτό να δεσπόζουν και να υπενθυμίζουν στην ανθρωπότητα τις θηριωδίες των Ναζί. Απαράμιλλο το κέντρο πληροφόρησης και η οπτικοακουστική παρουσίαση ντοκουμέντων την οποία παρακολουθήσαμε αδιαλείπτως.
Έφτασε η ώρα των μεγάλων ταχυτήτων και προορισμός μας οι εγκαταστάσεις της BMW. Εκπληκτικής αρχιτεκτονικής τόσο το κτήριο που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία της τεράστιας γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και την έκθεση νέων μοντέλων όσο και το μουσείο. Ο συμβολισμός και η φουτουριστική αρχιτεκτονική οδήγησαν ώστε το 1999 ν’ ανακηρυχθεί το κτήριο της διοίκησης, το οποίο μιμείται το σχήμα ενός ελαστικού αυτοκινήτου τη στιγμή που εισέρχεται σε γκαράζ, ιστορικό. Το μουσείο να παρουσιάζει πρωτότυπα μαζί με την εξέλιξη της τεχνολογίας της βιομηχανίας των αυτοκινήτων και κάθε είδους οχήματος, κατηγορίας και τύπου.
Συνεπείς στο ραντεβού μας περνάμε ακριβώς στις μιάμιση τις πόρτες του παγκοσμίου φήμης γερμανικού Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας στις όχθες του ποταμού Ισάρ, που διασχίζει το Μόναχο. Σε έκταση 55.000 m2, τα οποία απλώνονται σε επτά ορόφους συνοψίζονται οι σημαντικότεροι τομείς της τεχνολογίας και των φυσικών επιστημών. Από τη μορφή των λιγνιτωρυχείων μέχρι την επιστήμη της Αστροφυσικής. Το υπόγειο του μουσείου μικρός παράδεισος εξερεύνησης μ’ επιτεύγματα της τεχνολογίας προσαρμοσμένα έτσι ώστε να παίζουν μικρά παιδιά.
Κλείνουμε την ημέρα μας δίπλα στις όχθες της λίμνης του Αγγλικού Κήπου στην καρδιά του Μονάχου με την κινέζικη παγόδα μυσταγωγικά φωτισμένη να στέκει αγέρωχη, άλλοι δειπνώντας και άλλοι απολαμβάνοντας την μπύρα τους σε μία απίστευτη σε μέγεθος και ποικιλία εδεσμάτων υπαίθρια μπυραρία.
Αποχαιρετούμε την επομένη την πρωτεύουσα του βαυαρικού κρατιδίου κατευθυνόμενοι προς την αλσατική πρωτεύουσα, την ”πόλη των δρόμων”, το Στρασβούργο. Ο τοπικός πληθυσμός (Αλλεμάνοι) αποτελεί ένα μείγμα γαλλικών και γερμανικών στοιχείων, ενώ η πόλη θεωρείται γέφυρα ενότητας μεταξύ της σύγχρονης Γαλλίας και Γερμανίας. Δύο γέφυρες συνδέουν το Στρασβούργο με τη γερμανική κωμόπολη Κελ δηλαδή τη Γαλλία με τη Γερμανία. Ο αναγεννησιακός καθεδρικός ναός του στο κέντρο της πόλης, αγγίζοντας σχεδόν τα σύννεφα, δεσπόζει επιβλητικός.
Το πρώτο ψιλόβροχο της εκδρομής, μετά τον καύσωνα του Μονάχου, ξεκίνησε. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να εξερευνήσουμε την παλιά πόλη με τις γαργαλιστικές μυρωδιές , τις γλυκές λιχουδιές, τα ταβερνάκια και τα μαγαζάκια σε δρομάκια που έχουν διατηρήσει τα μεσαιωνικά ονόματά τους, τα οποία μας δελεάζουν τρομακτικά και φυσικά τα τιμούμε. Ανεπανάληπτη η βόλτα με τα Bateaux Mousses του Ρήνου που μας ξεναγούν στην ιστορία του Στρασβούργου. Επιβλητικά τα κτήρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων , τα οποία μας υπενθυμίζουν την πολυπληθυσμητικότητα της πόλης.
Άφιξη το απογευματάκι στον πνιγμένο στο πράσινο ξενώνα του Wiesbaden, πρωτεύουσα του κρατιδίου της Έσσης και διάσημο για τις θερμές πηγές και τα λουτρά (spa) του, τα οποία χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα και επισκέφθηκαν στο πέρασμα των αιώνων διανοούμενοι και διασημότητες όπως ο Γκαίτε, ο Γιοχάνες Μπραμς, ο Ντοστογιέφσκι. Στο περίφημο καζίνο του Wiesbaden έχασε ο Ντοστογιέφσκι όλα του τα χρήματα, πράγμα που στάθηκε αφορμή για τη συγγραφή του διάσημου μυθιστορήματός του ”Ο παίκτης”.
Τα παιδιά απολαμβάνουν τους χώρους του ξενώνα, που μας αποζημιώνουν για την έλλειψη ηλεκτροκίνητης πρόσβασης στους ορόφους με την ανεπανάληπτη θέα σε μια επίπεδη πόλη, στην κυριολεξία πνεύμονα πρασίνου, όπου η αγαστή συνύπαρξη φυσικού περιβάλλοντος, με τα κτήρια του παρελθόντος και του παρόντος να πλέκουν ένα απαράμιλλο γαϊτανάκι σύγχρονης δόμησης. Χαλάρωση στο φουαγιέ με το ευγενέστατο προσωπικό.
Η επόμενη μέρα μας βρίσκει ξεκούραστους και έτοιμους να γνωρίσουμε το μεγαλύτερο εμπορικό και οικονομικό κέντρο της Γερμανίας, την πόλη όπου έχει ως έδρα το Γερμανικό Χρηματιστήριο, η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα και πλήθος άλλων τραπεζών. Από τις λίγες πόλεις παγκοσμίως που επιτρέπεται να κτιστούν ουρανοξύστες μέσα στο ιστορικό κέντρο της γνωστή και ως ”Μαϊνχάταν”, τη Φραγκφούρτη.
Η Φραγκφούρτη, κυρίως λόγο της οικονομικής της ευρωστίας μέσω των υψηλών φορολογικών της εσόδων, έχει επενδύσει στον πολιτισμό και έχει διατηρήσει την ιστορικότητά της αναλλοίωτη. Έδρα της γερμανικής βιβλιοθήκης με πάνω από σαράντα μουσεία σκορπισμένα κατά μήκος του ποταμού Μάιν, και όχι μόνο, με δύο όπερες και άπειρα θέατρα κατέχει πρωταρχικό ρόλο στο ευρωπαϊκό πολιτιστικό γίγνεσθαι. Ως κόμβος μιας και διαθέτει το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμός της Ευρώπης και ένα από τα πιο σύγχρονα και σημαντικά διεθνή αεροδρόμια είναι πόλη πολυπολιτισμική με 180 διαφορετικές εθνικότητες να συμβιώνουν αρμονικά. Πόλη με φιλελεύθερη νοοτροπία και κουλτούρα επιτρέπει στον επισκέπτη της να βιώσει μια ανεπανάληπτη τουριστική εμπειρία.
Τα σημαντικότερα αξιοθέατα βρίσκονται σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από (το ιστορικό και εμπορικό της κέντρο, την πλατεία του Δημαρχείου Romerplatz αι αντίστοιχα την οδό ”Zeil” με τις ευφάνταστες βιτρίνες καταστημάτων.
Επιλεκτική η επίσκεψη στα μουσεία της. Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Seckenberg, Goethehaus (το σπίτι όπου γεννήθηκε και έζησε ο Goethe), όλα μοναδικά.
Στο MMK (Museum Moderne Kunst-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης) φιλοξενούνται έργα διάσημων καλλιτεχνών της Pop Art, όπως του Andy Warhol, του Roy Lichtenstein και του Joseph Beuys. Εκπληκτική περιοδική έκθεση των Αφρικανών καλλιτεχνών αφιερωμένη στη ”Θεία Κωμωδία” του Δάντη.
Συνεχίζουμε μ’ ένα από τα δημοφιλέστερα μουσεία της πόλης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας μέσα στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, ιδανικό για τα παιδιά, αφού δίνει την δυνατότητα με παιδαγωγικό τρόπο να πληροφορηθούν για τη φύση και να αγγίξουν ορισμένα εκθέματα. Διάσημο για τα παλαιοντολογικά ευρήματά του.
Μικρή ανάπαυλα από τις μουσειακές περιηγήσεις μας η επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της σημαντικότερης εφημερίδας της Γερμανίας με αναγνωστικό κοινό πάνω από ένα εκατομμύριο καθημερινά και με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία παγκοσμίως, την Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
Τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς είχαν τη δυνατότητα να θέσουν επί μιάμιση ώρα άπειρες εύστοχες ερωτήσεις σχετικά με τη Γερμανία και τη σχέση της με την Ελλάδα στον ευγενέστατο συντάκτη, γνώστη της ελληνικής πραγματικότητας που μας υποδέχτηκε στο χώρο συνεδριάσεων της εφημερίδας.
Εγκαταλείπουμε την FAZ με ενθύμιο την εφημερίδα της ημέρας επιστρέφοντας στο κέντρο της πόλης με τελευταίο προορισμό μας το πενταόροφο αστικό σπίτι όπου γεννήθηκε και έζησε ο Goethe το μεγαλύτερο μέρος της νεότητάς του πριν αναχωρήσει για τη Βαϊμάρη. Λειτουργεί ως μουσείο από το 1863 και διαθέτει μία καταπληκτική βιβλιοθήκη και χειρόγραφο αρχείο του Goethe. Το μουσείο Goethe στην ουσία είναι μία πινακοθήκη με ζωγραφικά αριστουργήματα από την περίοδο που έζησε ο ίδιος. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι προσωπογραφίες οι δικές του αλλά και των φίλων του, όπως επίσης ντοκουμέντα για τη ζωή και το έργο του.
Σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι του Goethe οι ναοί του καταναλωτισμού της πόλης. Χαλάρωση με τη βραδινή μας βόλτα να καταλήγει στη γειτονιά του ”Παλιού Sachsenhausen” με τα γραφικά δρομάκια και τα παραδοσιακά σπίτια που σχεδόν έχουν μετατραπεί σε ταβέρνες-μπυραρίες. Καταλήγουμε σε μία από αυτές απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα συνοδεία Μηλόκρασου και μπύρας. Όμορφη, ζεστή, καλοκαιρινή βραδιά.
Αποχαιρετώ την πόλη των φοιτητικών μου χρόνων με νοσταλγία για ό,τι μου πρόσφερε όλα τα χρόνια που έζησα σ’ αυτή.
Ημέρα χαλάρωσης η επομένη. Τυπικοί όπως επιτάσσει ένα τέτοιου είδους ταξίδι φτάνουμε εγκαίρως στην πόλη όπου γεννήθηκε και μεγαλούργησε ο εφευρέτης της τυπογραφίας ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος. Τέσσερις χιλιάδες χρόνια ιστορίας του πολιτισμού της γραφής απ’ όλο τον κόσμο μπορεί κανείς να βιώσει στο μουσείο του Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ 550 χρόνια μετά την επαναστατική εφεύρεσή του. Aναπαράσταση ενός εργαστηρίου τυπογραφίας που ζωντανεύει την ιστορία της και παρουσίαση των σημαντικότερων εκτυπώσεων από τον 15ο αιώνα μέχρι σήμερα, καθώς και τα δύο πρωτότυπα αντίγραφα της παγκόσμια διάσημης 42 γραμμών βίβλο του Γουτεμβέργιου, που βρίσκονται σε θησαυροφυλάκιο, είναι από τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου. Πανέμορφα τα χρηστικά αναμνηστικά στο κατάστημά του.
Συνεχίζουμε το ταξίδι με λεωφορείο μας με κατεύθυνση πλέον το μεσαιωνικό χωριουδάκι Rudesheim πάνω στο Ρήνο με τους καταπληκτικούς αμπελώνες και το περίφημο κρασί Riesling, για να επιβιβαστούμε στο πλοίο όπου θα απολαύσουμε μια όμορφη κρουαζιέρα κατά μήκος του ποταμού Ρήνου. Τελικός προορισμός μας το St. Goarshausen, όπου βρίσκεται ο ξακουστός βράχος της Loreley και το πιο τραγουδισμένο κομμάτι του ποταμού με τους αμπελώνες να σκαρφαλώνουν τα βουνά και τα αναρίθμητα να ξεπηδούν το ένα μετά το άλλο σαν μέσα από σελίδες παραμυθιού. Είκοσι πέντε διαφορετικά κάστρα μέσα σε τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς με τα καταπληκτικά κρουαζιερόπλοια-ποταμόπλοια να κάνουν την κρουαζιέρα να μένει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη.
Προτού χαθούμε μέσα στα στενά σοκάκια του μεσαιωνικού χωριού Rudesheim σε αναζήτηση ενθυμίων και της καλύτερης ποικιλίας των κρασιών Riesling, απολαμβάνουμε για τελευταία φορά τη μαγευτική θέα του ποταμού Ρήνου.
Το απόγευμα μάς βρίσκει στο Wiesbaden να χαλαρώνουμε στα φημισμένα λουτρά (spa) του. Η ευεξία που νιώθουμε είναι έκδηλη.
Η πρωινή αναχώρηση, μετά την απολαυστική βραδινή μας εξόρμηση, δεν μας δυσκολεύει καθόλου. Διασχίζοντας για τελευταία φορά την πράσινη πόλη του Wiesbaden παίρνουμε τον μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομο της Γερμανίας, τον Α5, με προορισμό την πρωτεύουσα του ομόσπονδου Γερμανικού κράτους, το Βερολίνο.
Ολιγόωρη στάση στην πόλη, όπου έζησε και μεγαλούργησε ο Johann Sebastian Bach (Μπαχ), η οποία διαθέτει ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης (έτος ίδρυσης 1409), εκεί όπου φοίτησαν νομπελίστες όπως ο Hertz (φυσική), συγγραφείς όπως ο Goethe, φιλόσοφοι όπως ο Νίτσε και συνθέτες όπως ο Βάγκνερ.
Κλείνουμε την επίσκεψή μας στη Λειψία με μία βόλτα στο παλιό Δημαρχείο με καφέ και γλυκό, προσφορά της τοπικής μουσικής εκδήλωσης, και μία περιήγηση στο μουσείο του Μπαχ. Αγώνας δρόμου επιστροφής με το Μετρό για να προλάβουμε το ραντεβού μας.
Φτάνουμε νωρίς το απόγευμα στην πρωτεύουσα της ενοποιημένης Γερμανίας με το ξενοδοχείο μας να μας αποζημιώνει τόσο εργονομικά όσο και γαστριμαργικά.
Η τετραήμερη εξόρμηση στο Βερολίνο ξεκινά την επομένη σε μία πόλη που δικαίως κέρδισε τον τίτλο της πρωτεύουσας μετά την ενοποίηση της Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας το 1990. Εκτός του ότι είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό πόλη της χώρας, αποτελεί οικονομικό και πολιτισμικό κέντρο με πολυάριθμα πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, θέατρα, μουσεία και αναρίθμητα αρχιτεκτονικά μνημεία κτισμένα στην εκβολή των ποταμών Spree και Havel. Από τον 14ο αιώνα και μετά γίνεται επίσημη κατοικία Αυτοκρατόρων και Ηγεμόνων. Σημαντικά τα ιστορικά τεκταινόμενα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σημαντική και η ιστορία της αστικής μετανάστευσης στο Βερολίνο, που ξεκινώντας με το διάταγμα της ανεξιθρησκίας στο Πότσνταμ ήταν η αρχή για την μετακίνηση, στο Βερολίνο, πληθυσμών με πρώτους τους Γάλλων Ουγενότους. Η σύγχρονη πολιτική ασύλου δημιούργησε επίσης μεγάλα μεταναστευτικά κύματα και τη σημερινή πόλη Βαβέλ.
Ξεκινάμε την επίσκεψή μας στο Βερολίνο με τρία μουσεία αφιερωμένα σε τρεις μεγάλες ιστορικές χρονικές περιόδους της Γερμανίας, καταλυτικές για την πορεία της.
Μουσείο Μπάουχαους αφιερωμένο στην καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική σχολή, που ιδρύθηκε από τον Βάλτερ Κρόπιους, αναπτύχθηκε την περίοδο 1919-1933 και επέδρασε καταλυτικά στην εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης, ειδικότερα στους τομείς της αρχιτεκτονικής και του βιομηχανικού σχεδιασμού. Ανάμεσα στις κεντρικές ιδέες που προώθησε η σχολή, ήταν η χρήση της τεχνολογίας για καλλιτεχνικούς σκοπούς, η απουσία διάκρισης μεταξύ καλών και εφαρμοσμένων τεχνών, καθώς και η σφαιρική διδασκαλία όλων των μορφών τέχνης. Επιφανείς καλλιτέχνες όπως ο Καντίνσκυ και ο Πολ Κλε δίδαξαν σ’ αυτήν. Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Χίτλερ το 1933 σημειώθηκε η οριστική παύση λειτουργίας της σχολής.
Ανάμνηση στα εγκλήματα του εθνικοσοσιαλισμού αποτελεί το κέντρο ”Άννα Φρανκ”. Με ντοκουμέντα, αντικείμενα και φωτογραφίες, ο επισκέπτης έχει πρόσβαση στη ζωή της νεαρής συγγραφέως του ομώνυμου βιβλίου ”Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ”. Εκτός αυτού, οι έφηβοι επισκέπτες πραγματεύονται ιδέες ίδιες με αυτές του βιβλίου της Άννας, όπως ταυτότητα, αξίες, πόλεμος, κουράγιο. Συγχρόνως, το κέντρο είναι μία πηγή πληροφόρησης για τη χρονική περίοδο 1933-1945.
Τελειώνουμε τη μουσειακή ξενάγησή μας με το μουσείο του τείχους στην περιοχή Checkpoint Charlie, εκεί όπου βρισκόταν το σύνορο Ανατολικού και Δυτικού Βερολίνου και διαδραματίστηκαν πλήθος γεγονότων. Θεμελιωμένο το 1962 και αφιερωμένο στην ειρήνη περιέχει άπειρες πληροφορίες και ιστορικά ντοκουμέντα και για τις δύο πλευρές της πόλης, τις αντιθέσεις της αλλά και τα κοινά που την ένωναν. Η καταστροφή του Βερολίνου το 1945, η ανακατασκευή του, ο διαμελισμός του, η κατασκευή του τείχους, η πτώση του, η επανένωση των ”δύο Γερμανιών”. Όλα μέσα από απίστευτες φωτογραφικές απεικονίσεις και ιστορίες ανθρώπων.
Με την βροχή να καραδοκεί εγκαταλείπουμε την ασφυκτικά γεμάτη περιοχή του Checkpoint Charlie καθ’ όλα ”τουριστικά αξιοποιημένη”. Παρ’ όλα αυτά μας εντυπωσίασε αρνητικά, θα έλεγα, η φωτογράφιση με ηθοποιούς που παρίσταναν αμερικάνους, ρώσους και γερμανούς στρατιώτες στο σημείο ελέγχου αυθεντικά διατηρημένο.
Οι δυνάμεις για βραδινή έξοδο φτάνουν μέχρι το παράπλευρο υπαίθριο μπαρ-εστιατόριο του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού δίπλα στο ξενοδοχείο μας. Πρέπει να ανακτήσουμε δυνάμεις για την εξόρμηση της επόμενης ημέρας.
Ξεκούραστοι και μετά από το ”λουκούλλειο” πρωινό μας ξεκινάμε την επόμενη μέρα την περιήγησή μας. Πρώτος σταθμός η πύλη του Βρανδεμβούργου που θυμίζει τα προπύλαια της Ακρόπολης των Αθηνών. Άρρηκτα συνδεδεμένη με πολλά σημαντικά γεγονότα της ιστορίας της Γερμανίας και ιδιαίτερα αυτή της παγκόσμιας του 20ου αιώνα. Σε απόσταση αναπνοής το Ράιχσταγκ, το γερμανικό κοινοβούλιο να δεσπόζει τόσο με το παλιό κτήριο όσο και με τον ελικοειδή θόλο, σύγχρονο σήμα κατατεθέν της πόλης.
Προσπερνώντας τη στήλη της νίκης φτάνουμε στο μεγαλύτερο ζωολογικό κήπο της Γερμανίας με πάνω από τρία εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο, του οποίου η ίδρυση χρονολογείται στα μέσα του 19ου αιώνα.
Κλείνουμε την περιήγηση της ημέρας με ένα από τα διασημότερα μουσεία του κόσμου αυτό της Περγάμου, πάνω στο νησί των μουσείων, το οποίο χρωστά το όνομά του στον περίφημο βωμό της Περγάμου. Ελληνικές και ρωμαϊκές αρχαιότητες καθώς και εκθέματα ισλαμικής τέχνης συμπληρώνουν τη συλλογή του σπουδαίου αυτού μουσείου.
Ώρα για οπτικές απολαύσεις και επιστροφή στην Kursfurstendamm τον μεγαλύτερο εμπορικό δρόμο της Γερμανίας μήκους 3,5 χλμ. Στην απαρχή του και η εκκλησία του αυτοκράτορα Γουλιέλμου με τον κατεστραμμένο πύργο της, σύμβολο της πόλης και υπενθύμιση ενός καταστροφικού πολέμου.
Επιστροφή για φαγητό και για να γιορτάσουμε τα γενέθλια της Βάσιας και τη γιορτή της Βιβιάνας με την καταπληκτική τούρτα από πολύχρωμα ντόνατς. Ξεκούραση άλλοι στο φουαγιέ, άλλοι στο ρουφ γκάρντεν. Μερικοί ανακαλύπτουμε και το εμπορικό κέντρο του σιδηροδρομικού σταθμού.
Μέρα Κυριακή η επόμενη και η ”μεγάλη οικογένεια” της εκδρομής μας κάνει εξόρμηση στο Potsdam φημισμένη για τα πολιτιστικά της τοπία και ειδικότερα τα πάρκα και το περίφημο ανάκτορο ”Σανσουσί”, που έκτισε ο Φρειδερίκος ο Μέγας και που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco.
Πρώτος σταθμός μας το παλάτι Σανσουσί που σημαίνει στα γαλλικά ”χωρίς έννοιες”. Από τα ωραιότερα βασιλικά συγκροτήματα της Ευρώπης που περιβάλλεται από κήπους 2.900 στρεμμάτων οι οποίοι περιλαμβάνουν κι άλλα κτίσματα.
Μεσημεριανό διάλειμμα για παγωτό στο γραφικό κέντρο του Potsdam, εκεί όπου την ίδια χρονική περίοδο (17 Ιουλίου-2 Αυγούστου του 1945) αποφασίστηκε από τον Τρούμαν, τον Άζτλη, τον Τσόρτσιλ και τον Στάλιν, εκπροσώπους των μεγαλυτέρων χωρών των συμμαχικών δυνάμεων, η τύχη της ηττημένης ναζιστικής Γερμανίας, η οποία είχε συνθηκολογήσει στις 8 Μαΐου της ίδιας χρονιάς.
Κλείνουμε την ημέρα μας στο πάρκο ταινιών ”Babelsberg”. Από τα βασικότερα κέντρα της ευρωπαϊκής παραγωγής ταινιών, το Filmstudio Babelsberg συνεργάζεται όλο και περισσότερο με σημαντικές επιχειρήσεις από το Λος Άντζελες. Η ορχήστρα ”Deutsches Filmorchester Babelsberg” ηχογραφεί συχνά κομμάτια για μουσική επένδυση εγχώριων και ξένων κινηματογραφικών ταινιών. Όχι αχανές, ενδιαφέρον και διαδραστικό για τα παιδιά αλλά κυρίως με σασπένς το σόου του περιπετειώδους-αστυνομικού γυρίσματος με σκηνικά απίστευτα. Λιγότερο αδιάφορη η αναπαράσταση του στούντιο της τηλεόρασης και του γυρίσματος των τριών σωματοφυλάκων. Εντυπωσιακή η ταινία 4D. Αναμνηστικά και επιστροφή για την προετοιμασία της αναχώρησης της επομένης για την Τσεχία και το θέρετρο Κάρλοβυ-Βάρυ – Karlsbad, στα γερμανικά ανεπανάληπτη λουτρόπολη, στην κοιλάδα του ποταμού Τέπλα κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, δημοφιλή προορισμό τουριστών διασήμων και μη, γνωστό και για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου.
Πνιγμένη στο πράσινο και χτισμένη σ’ ένα παραμυθένιο σκηνικό, πεζοδρομημένη εξ ολοκλήρου με απίστευτα αρχιτεκτονικά οικοδομήματα είναι από τις λίγες πόλεις στον κόσμο που με ξάφνιασε τόσο ευχάριστα. Το γκρουπ σχεδόν σύσσωμο χαλαρώνει στα θερμά λουτρά (εξωτερική πισίνα 25ο C) που βρίσκονται στο λόφο της πόλης με την πανοραμική θέα μαγευτική. Στη συνέχεια περιδιαβαίνουμε μέσα από τους κήπους, τα κιόσκι, τους δρόμους της, τις συστάδες με τις κολόνες και τις θερμές πηγές, όλα σα να ξεπηδάνε μέσα από πίνακα ιμπρεσιονιστή ζωγράφου, και καταλήγουμε τελικά στο περίφημο εστιατόριο ”του καλού στρατιώτη Σβέικ” με τα θεσπέσια εδέσματα.
Επιστροφή και δυσάρεστη η έκπληξη της απουσίας, λόγω βλάβης, ζεστού νερού που με επιμονή και υπομονή επανήλθε εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Απερίγραπτα πλούσιο το πρωινό και αναχώρηση για τα δάση της Βαυαρίας.
Το σποραδικό ψιλόβροχο που ξεκίνησε εκείνη την ημέρα δεν θα μας εγκαταλείψει παρά μόνο τρεις μέρες αργότερα στην κάθοδό μας προς το λιμάνι της Αγκόνα.
Ο Πύργος Neuschwanstein του Βαυαρού Ηγεμόνα Λουδοβίκου του 2ου ξεπροβάλλει παραμυθένιος μέσα στο εκπληκτικό αλπικό τοπίο δικαιώνοντας τις σκέψεις του Johann Wolfgang von Goethe, πως ”η ομορφιά είναι εκδήλωση των απόκρυφων νόμων της φύσης, οι οποίοι χωρίς την εμφάνισή της θα παρέμεναν αιώνια κρυμμένοι”.
Η πρόσβαση στον πύργο μόνο μέχρι ένα σημείο με λεωφορείο. Αγώνας δρόμου 100 μέτρων για να μη χάσουμε τη γλαφυρότατη και πλέον και στην ελληνική γλώσσα, μέσω αυτόματου συστήματος, ξενάγηση. Το εσωτερικό του πύργου σε ύφος γοτθικό και συγχρόνως μυστηριακό με τις τοιχογραφίες του μία ελεγεία στις όπερες του ευνοούμενο από τον βασιλιά συνθέτη Richard Wagner σε εναλλαγή με βυζαντινές, πανάκιο για τα μάτια και του πιο αδαούς επισκέπτη.
Η κάθοδος από τον πύργο και μέσα από το δάσος συγκλονιστική.
Κατευθυνόμαστε πλέον προς τον τελικό προορισμό του ταξιδιού μας. Το σκηνικό αλλάζει. Το βαυαρικό τοπίο παραδίδει τη σκυτάλη στις απίστευτης ομορφιάς αυστριακές Άλπεις. Φτάνουμε στη Montafon, φημισμένο χειμερινό θέρετρο και με ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Αυστρίας, νωρίς το απόγευμα. Ένας, στην κυριολεξία, εμπνευσμένος ξενώνας με τον ωραιότερο οικολογικό παιδότοπο, γήπεδο χάντμπολ και χώρο αναρρίχησης. Το δείπνο να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα, απόλαυση πραγματική. Απόλυτη άνεση και στα δωμάτιά μας. Τ παιδιά δεν διστάζουν να οικειοποιηθούν άμεσα όλους τους χώρους του ξενώνα, το προσωπικό κάτι παραπάνω από ευγενικό. Έντεκα η ώρα και ήδη έχουμε παραδοθεί στα χέρια του Μορφέα.
Μια θαυμάσια μέρα είναι μπροστά μας. Εκδρομή στο μαγευτικό νησί Maϊnau στη λίμνη Bodensee. Η σχεδόν 500m2 έκτασης λίμνη και τρίτη μεγαλύτερη της κεντρικής Ευρώπης με παραπάνω από 150 km όχθης ν’ ανήκουν στο γερμανικό κράτος, σε σύνολο περίπου 250 km, έχει συντελέσει εδώ και χρόνια στην αρμονική συμβίωση τριών εθνικοτήτων, Αυστρίας-Γερμανίας-Ελβετίας, με βασικό παρανομαστή την ομοιογένεια της γλώσσας. Η ιστορία, ο πολιτισμός και η φυσική ομορφιά σχηματίζουν ένα μωσαϊκό μοναδικό για τον επισκέπτη.
Αυτή τη φορά ακολουθούμε το δρόμο που περνά μέσα από την Ελβετία, με τα μικρά γραφικά χωριουδάκια, και από την πόλη της Κωστάνδης, πολιτιστικό και επιστημονικό κέντρο της νότιας Γερμανίας, του οποίου η φήμη ξεπερνά τα σύνορα, ιδιαίτερα στους τομείς της βιοτεχνολογίας, επικοινωνίας και ηλιακής ενέργειας. Εκεί όπου η παράδοση συμβαδίζει με την εξέλιξη ακριβώς στις εκβολές του ποταμού Ρήνου.
Το 440 στρεμμάτων έκτασης νησί Maϊnau, με πλήθος ποικιλιών λουλουδιών, φυτών, οπορωφόρων δέντρων και μη, έχει μετατραπεί από την οικογένεια του αποθανόντα ιδιοκτήτη, δούκα Lennart Bernadotte, σε μία μίξη βοτανικού κήπου, περιπατητικού πάρκου και κέντρου πληροφόρησης πάνω σε οικολογικά θέματα. Τέρψη οφθαλμών τα εναλλασσόμενα φυσικά τοπία, με τα παιδιά να ανακαλύπτουν απίστευτες γωνιές ενδιαφέροντος. Εντυπωσιακά τα σχήματα ζώων, πουλιών και λουλουδιών κατασκευασμένα από θάμνους και λουλούδια, καθώς και το περίπτερο με τις πεταλούδες.
Χορτασμένοι από φύση παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής.
Κύκνειο άσμα η βραδιά στο φεστιβάλ της πόλης Bregenz, η οποία ζει στους παλμούς του επί ένα μήνα κάθε καλοκαίρι. Μοναδικό βίωμα για μικρούς και μεγάλους η παρακολούθηση της όπερας του Johann Wolfgang Amadeus Mozart ”Ο μαγικός αυλός”. Η βραδινή περιοδική καλοκαιρινή βροχή δεν εμποδίζει τους οχτώ χιλιάδες θεατές, μεταξύ αυτών κι εμείς, να παρακολουθήσουν επί δυόμιση συνεχόμενες ώρες, με τα ειδικά για την περίσταση αδιάβροχα, το υπερθέαμα. ‘Ο,τι εκπληκτικό εκτυλίχθηκε εκείνο το βράδυ από τη σκηνική παρουσία των καλλιτεχνών μέχρι τα μαγευτικά εντός λίμνης σκηνικά και τα απαράμιλλης έμπνευσης κοστούμια, με τις δυνάμεις του καλού και του κακού να διεκδικούν τον δίσκο του ήλιου της βασίλισσας της νύχτας, δηλαδή την εξουσία, με τα ανθρώπινα πάθη να διαδέχονται το ένα το άλλο, με τρισδιάστατες φιγούρες-κούκλες ανθρώπινα καθοδηγούμενες και ακροβάτες-αράχνες να μας απογειώνουν εκστατικά, υπό τους ήχους της συμφωνικής ορχήστρας της Βιέννης σε μία εκτέλεση έργου ανάξια του ονόματός της, όλα θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη μας.
Η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή μας έχει ξεκινήσει. Ένας γλυκός αποχαιρετισμός, εγκάρδιοι εναγκαλισμοί και ευχαριστήρια από τα στόματα όλων, δίνοντας με τους φανατικότερους, αυτού του είδους των εκδρομών, ραντεβού μετά από τρία χρόνια (να είμαστε καλά) στην έκτη κατά σειρά ευρωπαϊκή περιοδεία, είναι το τέλος αυτής της ”εγκλωβισμένης σε δύο αράδες” διήγησης.
Επιπλέον, έχοντας την αποκλειστική ευθύνη της διοργάνωσης και τον πλήρη συντονισμό αυτής της εκδρομής, θεωρώ ότι πρέπει να ευχαριστήσω και δημόσια όλους, με πρώτους τους μαθητές μου για το ήθος και το χαρακτήρα που επέδειξαν, τους γονείς για την αγόγγυστη συμμετοχή τους, που σαν έφηβοι κι εκείνοι αντεπεξήλθαν στο έντονο πρόγραμμα, τους οδηγούς μας και όλους μαζί για οποιαδήποτε χείρα βοηθείας μού προσέφεραν στη διάρκεια του ταξιδιού.

Σας ευχαριστώ θερμά όλους
Ειρήνη Γεωργοσοπούλου-Μισκία*

*Η κυρία Ειρήνη Γεωργοσοπούλου-Μισκία είναι πτυχιούχος της Γερμανικής Φιλολογίας-Γλωσσολογίας του Γερμανικού Ινστιτούτου Goethe της Φραγκφούρτης και απόφοιτος της Γαλλικής Ακαδημίας Αθηνών. Είναι ιδιοκτήτρια των Κέντρων Γερμανικής Γλωσσοπαιδείας στην Καστοριά. (www.kgg.com.gr).

Επικοινωνία
Μήν διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας
  • Κολοκοτρώνη 20 Καστοριά
  • 24670 29879
  • 6973312649
  • georgosopoulou@yahoo.gr