Τηλέφωνο: 24670 29879
Τηλ. Κιν: 697 3312649
Διεύθ.: Κολοκοτρώνη 20, Καστοριά
Email: georgosopoulou@yahoo.gr
Facebook: @kgg.com.gr

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ

Υπάρχουν τόσες πολλές στρατηγικές για να μάθει κανείς λεξιλόγιο. Υπάρχει όμως ιδανική μέθοδος; Οι επιστήμονες μελετούν το θέμα εδώ και χρόνια, εξετάζοντας τον ανθρώπινο εγκέφαλο . Ποιες μέθοδοι εκμάθησης γλωσσών λειτουργούν καλύτερα; Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις. Επειδή το θέμα είναι πολύπλοκο: Απαιτεί γνώσεις από τους κλάδους της νευροεπιστήμης, της ψυχολογίας της μνήμης , της ψυχογλωσσολογίας και της γνωστικής ψυχολογίας.Επιπλέον κάθε μαθητής έχει διαφορετικές αντιληπτικές προτιμήσεις.

 

Το κλειδί του Λόγου

Υπάρχουν διαφορετικές φάσεις κατά την εκμάθηση λεξιλογίου. Η μέθοδος των λέξεων-κλειδιών είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για αρχάριους , επειδή είναι ιδιαίτερα δύσκολο για αυτούς να θυμηθούν μια νέα λέξη . Εάν η σύνδεση μεταξύ μορφής και περιεχομένου είναι δύσκολη, τότε αυτή η μέθοδος μπορεί να βοηθήσει: Ο ήχος του νέου λεξιλογίου πρέπει να είναι παρόμοιος με αυτόν μιας λέξης από τη μητρική γλώσσα.

 

Να μαθαίνεις με όλες σου τις αισθήσεις

Ένα νήπιο που λαμβάνει ένα μήλο από τη μητέρα του βλέπει το φρούτο, το μαζεύει, το μυρίζει και μετά το γεύεται. Οι περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται ταυτόχρονα από την αντίληψη και την αλληλεπίδραση με το φρούτο συνδέονται για να σχηματίσουν ένα μεγάλο δίκτυο στον εγκέφαλο. Έτσι, εάν θέλετε να μάθετε τη γερμανική λέξη “Apfel”, ” πρέπει να κάνετε μια χειρονομία μήλου, να δοκιμάσετε ένα μήλο ή να κοιτάξετε μια εικόνα μήλου .

 

Ένας άλλος τρόπος για να μάθετε λεξιλόγιο είναι να οργανώσετε τις λέξεις σε πλαίσια λέξεων. Αυτή η συνειρμική μέθοδος είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για πιο προχωρημένους μαθητές, επειδή χρειάζονται ένα μεγαλύτερο λεξιλόγιο για αυτήν. Το  λεξιλόγιο που γνωρίζει κάποιος θα πρέπει να δικτυωθεί με άλλο λεξιλόγιο που ήδη γνωρίζετε σε έναν χάρτη μυαλού . Στην περίπτωση των ουσιαστικών, για παράδειγμα, μπορούν να συλλεχθούν λέξεις από τη λέξη έπιπλα πεδίου: τραπέζι, καρέκλα, ντουλάπι, κρεβάτι, ράφι. Όταν ο εκπαιδευόμενος έχει προχωρήσει αρκετά, μπορεί επίσης να απομνημονεύσει τη μητρική λέξη “έπιπλο”. Μετά από αυτό, υποδεέστεροςκαι πιο συγκεκριμένες λέξεις γράφονται στον χάρτη μυαλού. Για το ουσιαστικό «τραπέζι» αυτά είναι, για παράδειγμα, γραφείο, τραπεζαρία και παιδικό τραπέζι. Εάν ο εκπαιδευόμενος γνωρίζει μόνο λίγες λέξεις από ένα πεδίο λέξης στην αρχή, όλο και περισσότερες νέες λέξεις θα προστίθενται με την πάροδο του χρόνου.

 

Είναι λιγότερο εύκολο να ξεχάσεις τις λέξεις αν δεν τις μάθεις μεμονωμένα.

Οι λέξεις που μαθαίνονται μπορούν να δικτυωθούν όχι μόνο ως προς το περιεχόμενο σε πεδία λέξεων, αλλά και τυπικά, συγκεκριμένα σε οικογένειες λέξεων – για παράδειγμα σχετικά με το θέμα της εργασίας: εργασία, εργαζόμενος, άνεργος, γραφείο απασχόλησης …

 

 

Μουσική υποστήριξη για μάθηση

Μουσική υπόκρουση και εκμάθηση λεξιλογίου – πάνε αυτά μαζί; Οι ψυχογλωσσολόγοι στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ υποψιάζονται ότι τα χαρακτηριστικά του μαθητή , όπως η εσωστρέφεια ή η εξωστρέφεια, παίζουν σημαντικό ρόλο. Το Ινστιτούτο Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Humboldt στο Βερολίνο (HU) ανέλυσε, μαζί με τους Ολλανδούς, τη γνωστική απόδοση των λεγόμενων βήτα κυμάτων εξετάστηκε. Υποψιάζονται ότι η μουσική υπόκρουση αυξάνει τη συγκέντρωση.

 

Επικοινωνία
Μήν διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας
  • Κολοκοτρώνη 20 Καστοριά
  • 24670 29879
  • 6973312649
  • georgosopoulou@yahoo.gr